Káoszt okozott Németországban a rekord alacsony vízállás

2018. október. 29 11:59

Drámaian alacsony a vízszint Németország legtöbb folyójában. A szakértők attól tartanak, hogy ez a szárazság a szomorú jövő előszele lehet.

A Bodeni-tóban új sziget alakult ki. Berlinben az  egyik folyó visszafelé folyik. Számos tóban és tavak partján elpusztult halak találhatók. Az uszályokba alig tölthetnek árut, nehogy zátonyra fussanak.

Ez a helyzet Németországban, miután egy hosszú és száraz nyár az ország tavait és folyóit rekord alacsony szintre apasztotta. Az alacsony vízszint okoz káoszt a belvízi hajózás számára, miközben környezeti károkat és több milliárd euró veszteséget idéz elő. A szakértők attól félnek, hogy ezek a jelek arra utalhatnak, ami a jövőben fog történni a globális hőmérséklet emelkedésével.

Az aszályos viszonyok idén az ország közel 90 százalékát érintették.

Magdeburgban az Elba olyan alacsony volt, hogy a délre Lipcsébe vagy Csehországba szállító hajók nem tudtak közlekedni június vége óta.

Jelenleg az egyetlen lehetőség a hajók teljes kirakodása és rakományaik áthelyezése más közlekedési eszközökre.

A helyzet egész Németországban hasonló. A hatalmas Rajna több ponton elérte legalsó vízszintjét, és más nagy folyók, mint a Duna, a Weser és a Majna, mind messze alatta vannak a normál körülmények között mérhető értéknek.

A még hajózható vízi utakon az alacsonyabb vízszintek valójában megnövekedett hajózási forgalomhoz vezettek, mivel a cégek kevésbé töltik meg a hajókat, így nem olyan mély a merülésük a vízben. Ez azt jelenti, hogy több hajót kell küldeni, hogy ugyanazt az árut leszállítsák.

A Rajnán minden hajó éjjel-nappal közlekedik olyan áruk szállításával, amelyek általában kevesebb hajóval jutnak célba.


Ez a szállítási költségeket az egekig emelte, és ezeket a költségeket már a fogyasztók is érzékelik, például a háztartási fűtőolaj esetében.

A BASF kémiai óriás a közlekedés hiánya miatt kénytelen volt csökkenteni a termelést. Pénteken a társaság csökkentette az éves nyereségre vonatkozó előrejelzését a harmadik negyedév után, részben a Rajna alacsony szintje miatt felmerülő többletköltségek miatt, amely a ludwigshafeni központja mögött folyik.

Az ilyen széles körben elterjedt szárazsággal a német agrárágazat is küzd. Az állatok takarmányának hiánya és az ország gabonatermése várhatóan az idén 36 millió tonnára csökken, szemben az elmúlt öt évben átlagosan 47,9 millió tonnával.

Észak- és Kelet-Németország 2018-ban a legmelegebb nyarát élte meg, és Közép-Németországban volt a legalacsonyabb a csapadékmennyiség a Német Meteorológiai Szolgálat, a DWD szerint.


Az éghajlatváltozás nemcsak az átlaghőmérséklet emelkedését, hanem a szélsőséges események növekedését is jelenti “- mondta Paul Becker DWD alelnöke. “Az idei nyár kivételes volt intenzív aszályával és hosszan tartó hőségével, de a jövőben az ilyen szélsőséges időszakok növekedése várható.”

Áprilistól augusztusig egy magasnyomású rendszer ült Észak-Európában, és egy alacsony nyomású zóna övezte a déli területet. Ez egy un. “blokkoló helyzetet” teremtett, amely a szokatlan időjárást eredményezte.

Egész idő alatt Észak-Európa nagy része meleg és száraz, a Földközi-tenger térsége pedig nedves volt.

Németország legnagyobb része a száraz zóna közepén helyezkedett el. Míg a Brit-szigeteken és Skandináviában már látszik a szárazság vége, Németországban továbbra is folytatódik.
A Rajna folyóban megjelentek a homokkő-medencék, melyeket korábban nem voltak láthatók. A Constance-tó osztrák részén, amelyen Németország, Ausztria és Svájc osztozik meg, 108 000 négyzetméteres szárazföldi sziget jelent meg.

Éles, fel nem robbant II. Világháborús lövedékek is felbukkantak. A szakértők szerint mintegy 3000 bombát dobtak le a térségben, mivel a szövetségesek egy vasúti híd elpusztítására törekedtek, de csak néhány talált célba.

Berlinben a Spree folyó, amely rendszerint a Havel folyóba folyik a város nyugati részén, inkább most a Havelből szerzi a vizet. Visszafelé folyik.

A német főváros állatkertjének parkjában élő hódcsaládok nagy figyelmet szenteltek a saját gátjaiknak. Hat hete építettek új gátat, hogy nedvesítsék a területet – de csak más területeket szárítottak fel. Vissza akarták állítani a korábbi vízszintjüket.

Más vadon élő állatok kevésbé voltak sikeresek, mint a hódok. Több ezer tonna hal és számtalan édesvízi kagyló haldoklik, ahogy a vizek visszahúzódtak.

A halálesetek okai közé tartoznak a rovarirtó szerek és egyéb toxinok, amik most nagyobb koncentrációban vannak jelen, mivel kisebb a vízmennyiség.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.