Kelet-Európa megtapasztalja a tél első fuvallatát

2018. november. 13 11:25

A következő napokban jelentősebb átrendeződést tapasztalhatunk Európa időjárási képében. Mi is megérezzük a változást, egy komolyabb lehűlés formájában.

Jelenleg Európa nagy részének időjárását még egy nagy kiterjedésű anticiklon határozza meg, amelyben a hőmérséklet jóval az ilyenkor szokásos értékek felett alakul. A hidegebb levegő az Atlanti-óceán felett, illetve a Fekete-tenger térségében található.

Az észak, északkeletet felől érkező hidegfront azonban csütörtökre már a Kárpát-medencébe és a Balkán-félszigetre is meghozza a lehűlést.

A hideg levegő a hét végén további területeket foglal el, így jövő héten ilyenkor már Közép-, és Dél-Európában is az átlagos alá csökken a hőmérséklet. A Skandináv-félszigeten és Grönland térségében viszont mindvégig jóval az átlagos felett marad a hőmérséklet.

A jelenlegi rekord enyhe időhöz képest, jövő hét elejére 10-15 fokkal esik vissza a hőmérséklet térségünkben, markáns változást fogunk tehát tapasztalni. A kora őszből mindössze egy hét alatt a kora télbe érkezünk meg.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.