Képválogatás az Etnáról

2021. február. 27 14:35

Bár a legtöbb feljegyzés a történelem során a vulkánok közül az Etna kitöréseiről fellelhető, ma sem ismerjük elég pontosan a Föld egyik legaktívabb vulkánjának működési mechanizmusait.

Európa legmagasabb aktív vulkánja (hozzávetőleg 3350 méter, mely a kitörésekkel folyamatosan változik) február 16-a óta ismét a figyelem középpontjába került. Több tíz kilométeres távolságból is hallható, mély morajlás jelzi kitöréseit. A nagy erejű kitöréseket több száz méter magasra lövellő lávaszökőkút és akár tíz kilométer magasságig jutó hamufelhő kíséri. Az alábbi képválogatásban látványos felvételeket gyűjtöttünk össze az elmúlt szűk két hét kitöréseiről.

Február 20. Felvétel: Gabriele Costanzo

Február 20. Felvétel: Fernando Famiani

Február 23. Felvétel: Diego Leonardi

Február 24. Felvétel: Alessandro Micalizzi

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.