Késve érkeznek idén a vonuló madarak

2022. április. 29 14:30

Míg a tél szokatlanul enyhe volt, a tavasz első két hónapját a tél utólagos próbálkozásai színesítették: a normálnál hűvösebb időszak az élővilág ritmusát is megzavarja.

A megszokottnál jelentősen enyhébb telet a normálnál hűvösebb március és április követte, az időjárás furcsa változásai pedig az élővilágra is komoly hatással vannak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közlése szerint több vándormadár érkezési időpontjában egy-két hetes késés figyelhető meg, például a fehér gólya, a nyaktekercs és a cigánycsuk esetében is. A madarak érkezési időpontjaiban bekövetkező eltérések a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisának adataiból rajzolódnak ki, melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Monitoring Központja hozott létre 2014-ben.

Az alábbi grafikonok a három kiválasztott fajtáról rendelkezésre álló adatokat mutatják be: a kék szín a normál érték, a terepi megfigyelések hány százalékában látták vagy hallották a madarat az elmúlt öt évben, emellett az adott fajra jellemző érkezési, távozási időszakot is szemlélteti. A piros vonal a 2022. évi adatokról számol be, a szürke oszlopok pedig az egyes hetekben felmért mintaterületek számát jelölik.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.