Késve érkeznek idén a vonuló madarak

2022. április. 29 14:30

Míg a tél szokatlanul enyhe volt, a tavasz első két hónapját a tél utólagos próbálkozásai színesítették: a normálnál hűvösebb időszak az élővilág ritmusát is megzavarja.

A megszokottnál jelentősen enyhébb telet a normálnál hűvösebb március és április követte, az időjárás furcsa változásai pedig az élővilágra is komoly hatással vannak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közlése szerint több vándormadár érkezési időpontjában egy-két hetes késés figyelhető meg, például a fehér gólya, a nyaktekercs és a cigánycsuk esetében is. A madarak érkezési időpontjaiban bekövetkező eltérések a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisának adataiból rajzolódnak ki, melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Monitoring Központja hozott létre 2014-ben.

Az alábbi grafikonok a három kiválasztott fajtáról rendelkezésre álló adatokat mutatják be: a kék szín a normál érték, a terepi megfigyelések hány százalékában látták vagy hallották a madarat az elmúlt öt évben, emellett az adott fajra jellemző érkezési, távozási időszakot is szemlélteti. A piros vonal a 2022. évi adatokról számol be, a szürke oszlopok pedig az egyes hetekben felmért mintaterületek számát jelölik.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.