Kezdődik a pollenszezon

2018. április. 07 11:50

Kivörösödött szem, vagy orrfolyás, mind a pollenallergia jele. Végtelenbe nyúló tüsszögések sorozata, ahogy a pollenszezon hatást gyakorol az emberekre az év különböző időszakaiban.

Most nézzük meg, milyen időjárási viszonyok befolyásolják a pollenszámot. Ha Ön már az év elején kellemetlen tünetektől szenved, akár januárban, februárban, akkor a mogyoróra allergiás.

A fák ideje valójában a tavaszi hónapokban következik be március végétől május elejéig.  Ennek az időszaknak a hossza lecsökkenhet, vagy megnyúlhat az időjárástól függően.

A fűfélék virágpora május közepétől júliusig veszi át a szerepet a levegőben  és ez átnyúlik  a gyomok szezonjába, ami júniustól szeptemberig tart.

A levegőben található pollen mennyisége naponta és napon belüli szinten is változik.

Ha nedves az idő, az jó hír, mert kevesebb virágpor van a levegőben. Az esőcseppek ugyanis kimossák a pollent a levegőből. Az eső egyben meg is itatja a növényeket, így azok jobban fejlődnek a későbbiekben. Így ha előbújik a nap, robbanásszerűen megnő a pollenek szám a levegőben.

A szélnek is erőteljes hatása van a virágpor mennyiségére a levegőben. A vízparton fújó szél tisztítja a levegőt, de a szárazföld belsejében ugyanakkor több pollent mérhetünk. A nagyon erős szél a szárazföldön is segíthet kitisztítani a levegőt.

Most nézzük a napon belüli pollenszám ingadozásokat. A csúcs általában a reggeli órákban, valamint késő délután és este, mikor a pollenek orrmagasságba kerülnek.

Ezért érdemes követni előrejelzéseinket, ha allergiás a virágporra.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.