Kiadták a másodfokú figyelmeztetést nyugatra, nagy mennyiségű csapadék hullhat

2024. március. 11 8:52

Több hullámban érkezik a csapadék hétfőn napközben egy hullámzó frontrendszernek köszönhetően. Térségünkben a nap folyamán ciklon képződik.

Jelentős mennyiségű eső várható. Kedd reggelig, délelőttig a Dunántúl nyugati megyéiben területi átlagban ~20-30 mm eső hullhat, lokálisan efeletti csapadék is kialakulhat.

Ma a déli, kora délutáni órákban délkeleten a déli szelet egy-egy ~65-70 km/h-s lökés kísérheti. 

A HungaroMet Nonprofit Zrt. figyelmeztetést adott ki hétfőre a nagy mennyiségű csapadék veszélye miatt öt vármegyére. Másodfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegyére, ahol 24 óra alatt a 30 mm-t is meghaladhatja a lehulló csapadék mennyisége. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes Somogy és Veszprém vármegyére vonatkozóan, ahol 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes Csongrád-Csanád vármegyére is, ahol a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Kedden északnyugaton előreláthatólag az esti órákig az északnyugati szelet viharos (60-75 km/h) lökések kísérhetik, kissé nagyobb területen késő délelőttől, délutánig. 70 km/h feletti széllökésre egész nap több alkalommal elsősorban Sopron térségében van nagyobb esély.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.