Kikre veszélyes igazán a hőség?

2017. június. 02 12:10

Megérkezett a nyár és ezzel együtt a kánikula is. Nézzük meg, mit tegyünk, hogy ezek a napok is kellemesen, problémamentesen teljenek.

A hét végén elsőfokú hőségriasztás léphet érvénybe az ország déli és keleti területein, ahol pár napig 25 fok körül alakul a napi átlaghőmérséklet. Veszélyes időszak ez az idősek és a vérnyomás problémákkal élők számára. A szív – és érrendszeri krónikus betegek szervezete nagyon nehezen alkalmazkodik az ilyen hőséghez. A meleg hatására ugyanis kitágulnak az erek, ami az idős, esetleg beteg szívet fokozott megterhelésnek teszi ki ebben a kánikulában.

A magas vérnyomásos, az érelmeszesedéses, keringési problémákkal küszködő emberek szervezete azért alkalmazkodik nehezebben a nagy meleghez, mert az érrendszerük már nem elég rugalmas ahhoz, hogy a külső helyzethez alkalmazkodjon. Ez az oka annak, hogy a hőstressz gyakran a vérnyomás ingadozásához, heves rosszulléthez, ájuláshoz, szívritmuszavarhoz, szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet.

 

 

A melegben nem ritka a vérnyomás esése, ami általában a vizelethajtókkal élő betegek, illetve olyan hipertóniások esetében fordul elő, akik gyógyszerükből a hőségben is ugyanazt a dózist szedik, mint a hűvösebb évszakokban. A hipertóniásoknak akár naponta többször is érdemes mérniük a vérnyomásukat, és fontos figyelniük a testi tüneteikre, a közérzetük változásaira. Előfordulhat ugyanis, hogy a kánikula  által előidézett értágulat, plusz a megszokott adagban beszedett gyógyszerek hatására hirtelen leesik a vérnyomásuk. Ennek tünete lehet többek között a fejfájás, a heves szívdobogás, a szédülés, a légszomj, az eszméletvesztés. Érdemes a kánikula átvészeléséhez háziorvosunkkal konzultálni és a gyógyszerdózist átállítani. A meleg hónapokban ugyanis általában kevesebb vérnyomáscsökkentőt kell szedniük a betegeknek, és a vízhajtók alkalmazása, adagolása is felülbírálatra szorulhat. A test hőleadásával járó folyadékvesztés és a vízhajtók szedése együttesen vezethet a szervezet vízháztartási egyensúlyának felborulásához és egyes ásványi anyagok kiürüléséhez.
Ezen kívül nagyon fontos ilyenkor odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásra is, mert a melegben könnyen kiszáradhatunk. Ebből a szempontból is veszélyeztetettek az idősek, akiknek a szomjúságérzete már nem tökéletes. A hőség fáradtságot, szédülést, izomgörcsöt, zavartságot okozhat. Extrém esetben akár hőguta és a vérkeringés összeomlása is lehet a következmény.

Nem könnyíti meg az sem a helyzetünket, hogy a hosszú nappalok, a magas napállás miatt a hőmérő higanyszála nem süllyed 20 fok alá, így az alvás sem pihentető.

Nagyon fontos, hogy ilyenkor idős, beteg, esetleg magatehetetlen  rokonainkra, szomszédainkra, ismerőseinkre fokozottan figyeljünk oda!

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.