Kína már az időjárást is felügyeli

2022. április. 17 11:47

Az utóbbi 13 évben Kínában eurómilliárdokat költöttek az időjárás módosítására. Nem történhet meg ugyanis olyan "szerencsétlen" helyzet, hogy egy fontos állami ünnepségen essen az eső.

Kína mesterségesen módosította az időjárást egy 2020-as júliusi politikai ünnepség előtt – derül ki a Tsinghua Egyetem tanulmányából. A kínai kormány a kommunista párt centenáriumi rendezvényére készülve „felhőmag szórást” alkalmazott Pekingben az eső megfékezésére és a szennyezés csökkentésére. A szokatlanul tiszta égbolt alatt gyülekező emberek tízezrei vettek részt a Tienanmen téri ünnepségen.

A South China Morning Post jelentései megerősítik, hogy a művelet sikeres volt, és a város légszennyezettsége csökkent. A PM2,5 légszennyező anyagok szintje több mint kétharmadával csökkent – ​​és ez a levegőminőségi indexet „mérsékelt”-ről „jó” értékre tolta el a WHO-szabványok szerint.

 

Mi az a felhőmag szórás?

Ez egy olyan időjárás-módosítási folyamat, amelynek célja a felhőkből lehulló csapadék mennyiségének vagy típusának megváltoztatása. Ezt úgy érik el, hogy vegyszereket diszpergálnak (permeteznek, füstölnek, ágyúznak) a levegőbe, amelyek felhőképződést indítanak be.

Amikor ezek az anyagok bejutnak a felhőkbe, a vízcseppek kicsapódnak rajtuk, növelve a csapadék valószínűségét – vagyis a felhőkből kihull a csapadék, ezt követően a felhők feloszlanak, az ég kitisztul.

Az ilyen típusú időjárás-manipulációt „kék égboltnak” is nevezik.

Ebben az esetben a pekingi “felhőbevetési művelet” kiterjedt volt – összesen két órát vett igénybe. A tanulmány szerint a rakéták ezüst-jodidot szállítottak a felhőkbe, hogy stimulálják a csapadékot.

Bár júliusban meleg van a városban (átlagosan 22-31 °C), ez is egy olyan hónap, amikor gyakran borult idő van. A felhőmag szórás tehát egy gyakori eljárás az égbolt megtisztítására Kínában – a kormány eurómilliárdokat költött az időjárás manipulálására az elmúlt 13 évben, a 2008-as olimpiai játékok óta.

Hazánkban ezen az elven működik az országos jégkármérséklő rendszer. Azonban a zivatarfelhőben lévő jégszemek méretének csökkentéséhez nagyságrendekkel kevesebb ezüst-jodid alkalmazására van szükség, mint Kínában, ahol teljes felhőrendszereket “radíroznak” le az égről egy-egy beavatkozás alkalmával.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.