Komoly hőmérsékleti kontraszt alakult ki az országban

2022. április. 27 14:03

A borongós, esős nyugati tájakon jelenleg a télikabát is elkel, míg a középső és keleti vidékeken könnyebb öltözet is elegendő komfortunk megőrzéséhez.

Az éjszakai órákban nyugat felől egy sekély ciklon felhő-, és csapadékrendszere érte el hazánkat. A Dunántúl nyugati és középső vidékein már jelentősen visszaesett a hőmérséklet, mindössze 8, 12 fokot mutatnak a hőmérők, amely március első felében szokásos hazánkban. Míg a középső és keleti tájakon 13, 21 fokot mérnek. Az esti órákra a hűvösebb levegő a keleti területeket is eléri, így megszűnik a nagy hőmérséklet különbség az ország nyugati és keleti tájai között.

Térkép forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás csökken.