Komoly ónos esőre, szakadó hóesésre figyelmeztetnek!

2019. január. 27 11:14

A közlekedésre kifejezetten veszélyes időjárási helyzet kialakulása várható a hétfői nap folyamán. Eleinte az ónos eső, majd az erős intenzitású havazás rontja az útviszonyokat.

Vasárnap az északkeleti megyékben legfeljebb közepes intenzitású havazás várható, amelyből jellemzően lepel – 2 centiméter friss hó hullhat. Az éjféli óráktól nyugat felől újabb csapadékhullám éri el térségünket. Ez a Dunántúlon eleinte eső lesz, majd hajnalban a középső országrészben fagyott eső, ónos eső várható. A hegyvidéki területeken várhatóan folyamatosan havazni fog. Kiemelten a reggeli órákban lehet nagyobb mennyiségű ónos eső: Komárom-Esztergom, Fejér, Pest megyében, valamint Veszprém és Nógrád megye egyes részein. Hétfő délelőtt egyre inkább havas esőre, hóra vált a csapadék formája. A dunántúli hegyekben 5 centimétert elérő friss hóréteg várható, míg a Vértes-Cserhát hegyvonulat mentén 5-15 centiméter tapadó hó is hullhat. A Tiszántúl kivételével bárhol kialakulhat néhány centiméteres hóréteg, amely napközben a legtöbb helyen már olvadni fog. A korábbi havazásokhoz képest ezúttal jóval nagyobb intenzitással kell számolni, egy óra alatt akár 2-4 centiméter friss hó is lehullhat. Az utak, mellékutak folyamatos síkosságmentesítése emiatt várhatóan nehézségekbe fog ütközni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ónos veszélye miatt Nógrád és Veszprém megyére. Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes, ugyanis ott nagyobb mennyiségű ónos eső hullhat.

A nagyobb mennyiségű hó (több, mint 5 centiméter) miatt Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.