Komoly vihar fenyegeti Nyugat-Európát

2019. január. 26 12:30

Erős ciklon fejlődik ki a Brit-szigetek és Írország térségében. Heves esőzések és szélvihar kíséri vonulását.

A legfrissebb előrejelzések szerint a ciklon középpontjában a légnyomás a jelenlegi 984 hPa-ról, vasárnap reggelre 972 hPa-ra csökken (két alábbi térkép), miközben áthalad Skócia felett.

Vasárnap napközben dél felé fordul és érinteni fogja Belgiumot, Hollandiát, valamint Franciaország északnyugati területeit.

A legerősebb széllökések többfelé elérik a 100 km/órát, de Anglia és Wales tengerparti vidékein 130-140 km/órás széllökések várhatók, a nyílt tengeren pedig 150-170 km/órás szélvihar tombol majd. A ciklon több helyen nagy mennyiségű, 40-60 milliméter csapadékot okoz, amely nagyrészt eső formájában hull majd, de Skócia hegyvidéki területein komoly hóvihar kialakulása valószínű.

A ciklon a jövő hét elején Németország és Lengyelország irányába halad tovább, de lényegesen veszít erejéből, veszélyes időjárási jelenségeket várhatóan már nem okoz.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.