Komoly vihar fenyegeti Nyugat-Európát

2019. január. 26 12:30

Erős ciklon fejlődik ki a Brit-szigetek és Írország térségében. Heves esőzések és szélvihar kíséri vonulását.

A legfrissebb előrejelzések szerint a ciklon középpontjában a légnyomás a jelenlegi 984 hPa-ról, vasárnap reggelre 972 hPa-ra csökken (két alábbi térkép), miközben áthalad Skócia felett.

Vasárnap napközben dél felé fordul és érinteni fogja Belgiumot, Hollandiát, valamint Franciaország északnyugati területeit.

A legerősebb széllökések többfelé elérik a 100 km/órát, de Anglia és Wales tengerparti vidékein 130-140 km/órás széllökések várhatók, a nyílt tengeren pedig 150-170 km/órás szélvihar tombol majd. A ciklon több helyen nagy mennyiségű, 40-60 milliméter csapadékot okoz, amely nagyrészt eső formájában hull majd, de Skócia hegyvidéki területein komoly hóvihar kialakulása valószínű.

A ciklon a jövő hét elején Németország és Lengyelország irányába halad tovább, de lényegesen veszít erejéből, veszélyes időjárási jelenségeket várhatóan már nem okoz.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani továbbra sem. A több, mint egy hete tapasztalható fülledt idő a mai nappal véget ér. Jelentősen erősödik azonban a nappali felmelegedés, visszatér a hőség. Kiszáradás jelentkezhet, fogyasszanak sok folyadékot. A meleg éjszakák miatt a lakások nem hűlnek le megfelelően, ezért pedig az alvás felületessé válhat.
Az UV sugárzás tovább erősödik.
A légnyomás emelkedik.