Különleges természeti jelenség: koromfekete ég

2017. február. 22 8:19

Vannak olyan természeti jelenségeknek, amiket nem tud megmagyarázni senki. Mutatjuk is az egyik legérkesebbet.

 

Fekete felhő borította az eget és hirtelen sötét lett minden. Fekete nap. Így nevezték el azt a különleges természeti jelenséget, amit 1938-ban jegyeztek le a Jamal félszigeten.

Ott dolgozó geológusok meséltek a hirtelen leszállt sötétségről, amit  teljes csend követett, nem lehetett fogni egyetlen rádióállomást sem. Néhány jelzőrakétát lőttek ki, ekkor vették észre hogy nem nagy magasságban, rendkívül vastag, sötét felhőtakaró fedi el az eget, ami nem engedi át a nap sugarait.

Hasonló jelenségről korábban is születtek már feljegyzések. Egyszer 1780-ban aztán 1884-ben Angliában, később 1886-ban Wisconsinben és 1904-ben Memphisben történt hasoonló. 1802 június 8-án pédául a Csendes–óceánon egy Eldorádó nevű vitorlás legénysége is azt tapasztalta, hogy fényes nappal hirtelen minden sötétségbe borul.

Erre a különleges jelenségre azóta nincs magyarázat, ugyanis ritkaságuk és kiszámíthatatlanságok miatt soha nem tanulmányozták őket.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.