Különösen intenzív volt idén a sarki fény Új-Zélandon

2023. március. 29 12:50

A sarki fények különösen élénkek voltak most márciusban Új-Zélandon. A fotósok akár éjszakákat is a szabadban töltenek, hogy elkészíthessék a tökéletes képet a nem mindennapi égi jelenségről.

Az égbolton úszó zöld és rózsaszín fénypatakok különösen élénkek voltak az elmúlt időszakban Új-Zéland éjszakai égboltján. Sokan voltak, akik egész éjjel ébren maradtak és a szabadban sátraztak, hogy elkészíthessék a tökéletes fényképet a nem mindennapi jelenségről – írja a BBC.

A déli és az északi sarki fény akkor látható, amikor a felső légkörbe töltött részecskék hatolnak be. Amikor ezek az elektronok ütköznek a Föld légkörében található gázokkal, fényt bocsátanak ki. Az északi féltekén a jelenséget Aurora Borealisnak hívják, míg délen Aurora Australis néven emlegetik. Nevüket a római hajnalistennőről, Auroráról kapták.

Az Aurora árnyalatait a légkör összetétele határozza meg. Ha több oxigén van a levegőben, akkor zöld és sárga színben pompázik. Ha viszont több nitrogén van a légkörben, akkor a sarki fény színe sötétvöröses vagy kékes hatást kelt.

Felvételt készítenek a déli fényről Új-Zéland felett.
3 fotó megtekintése

Akár három órán át gyönyörködhetünk benne

Egy nyugodtabb esetén a fényjáték akár három órán keresztül is tarthat. A jelenséget többnyire este 10 és hajnal 2 óra között lehet megfigyelni. Márciusban az aurórák leggyakrabban Ausztrália és Új-Zéland déli területein jelennek meg. Múlt héten különösen intenzív volt ez az égi jelenség; a megfigyelők szerint olyan erősek voltak a fények, hogy azokat még északibb területeken is látni lehetett.

A BBC-nek nyilatkozó Richard Zheng, aki a dunedini Brighton Beachen táborozott le,  hogy megfigyelje a jelenséget, szintén arról számolt be, hogy a sarki fény intenzitása sokkal erősebb volt, mint tavaly. A tapasztalt fotósok azt javasolják, hogy aki teljes pompájában szeretné megnézni a sarki fényt, az a városi fénytől távol, sötét helyen várakozzon. Ha lehet, akkor déli kilátással egy dombon vagy egy tengerparton töltse az éjszakát.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.