Láthatók lesznek idén a Perseidák a felhőktől?

2018. augusztus. 10 10:36

Látványos csillaghullás ígérkezik a hétvégén és a jövő hét első napjaiban. Érkezik a Perseida meteorraj. Mutatjuk, milyen idő várható az esemény idején.

A Perseidák a Swift-Tuttle üstökösből erednek. Az üstökös korábbi pályája nyomán megmaradt por egy feltételezhetően nagyobb adagjával augusztus 12-én este, 22 óra felé találkozik Földünk, így vasárnap este, az akkor már sötét égbolton előfordulhat egy rövidebb ideig (fél-egy óra) tartó kisebb csúcs, ez talán még a hétfőn dolgozni igyekvőknek sincs túl későn. Idén a holdfény sem zavarja majd a Perseidák maximumát, ami augusztus 12-13-án következik be.

Sötétedéstől pirkadatig óránként akár 50 meteort is megpillanthat az ember. A Perseidák, főként fotón jól láthatóan jellegzetes zöld-vörös színátmenetű meteorokat hoz. Éjszaka lehetnek csendesebb és meteorokban gazdagabb percek, a Perseidákra is jellemző, hogy általában pár percen belül számos rajtag néha valóban záporszerű benyomást keltve hullik, majd utána pár percig nem látunk egy hullócsillagot sem. Viszont a Perseidák már a maximum előtt és után 1-2 nappal is megörvendeztetik a megfigyelőket, ha az időjárás is lehetővé teszi.

Márpedig az időjárás kedvezőnek tűnik, csapadékra sem vasárnap, sem hétfő este nem kell számítani. Az alábbi térképen a vasárnap este 11 órakor várható felhőzeti képet mutatjuk be. A felhőzeti lefedettség százalékban került feltüntetésre. Elsőre úgy tűnhet, hogy az ország középső és keletei területei felett sok lesz a felhő várhatóan, de ez szinte kizárólag vékony, magas szintű fátyolfelhőzet formájában jelenik meg. Ezeken a hulló meteorok nagyobb része átfénylik majd. Zavaró alacsony, illetve középmagas felhő nem lesz felettünk az égen.

Hétfőn késő este még inkább kedvező időjárási feltételek várják a csillaghullást nézőket, hiszen országszerte csak kevés fátyolfelhőzet lehet az égen, amely nem befolyásolja a jelenség megfigyelését.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.