Láttál már jégfánkot?

2023. február. 10 21:19

Látványos jelenségről készítettek videofelvételt az Egyesült Államokban, a Michigan-tó partján. A hullámzó víz felszínén úszó jégtömbök leginkább a fánkra hasonlítanak.

Komoly hidegbetörés érte el Észak-Amerikát a sarkvidék felől az elmúlt időszakban, ennek köszönhetjük az alábbi látványosság kialakulását is. A Michigan-tó partján fekvő Two Rivers nevű városban kapták lencsevégre a víz felszínén úszó, igazán egyedi jégformációt.

A víz hullámzása megakadályozza az egybefüggő jégréteg kialakulását, a felszakadó jégdarabok pedig a hullámzás során egymásba ütköznek, így szinte lekerekítik egymást. Emellett az ütközéskor felfröccsenő víz az alakzat szélére fagy, így alakul ki a kívül nagyobb jéglerakódás.

Nyitókép és video forrása:
Jeff Dawson, Lester Public Library, 2023. február 7., Two Rivers, Wisconsin, USA.
Engedéllyel közzétéve.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.