Látványos animáción a klímaváltozás

2019. június. 29 5:40

Az alábbi animáció remekül szemlélteti a globális átlaghőmérséklet drasztikus változásait az elmúlt 30 évben.

Újabb látványos grafikont tett közzé a Meteorológiai Világszervezet (WMO; World Meteorological Organization), mely a nagy sikerű Show Your Stripes projekthez hasonlóan ugyancsak Ed Hawkins munkáját dicséri. Hawkins a Readingi Egyetem professzora, emellett az IPCC 6. értékelő jelentésének vezető szerzője. Legutóbbi eredményeit a nagyközönségnek szánja: célja, hogy átlagemberek számára is befogadható módon mutassa meg a világnak az éghajlatváltozás tetten érhető valóságát.

Az említett Show Your Stripes projekt weboldalán országonként kereshető, egyszerű grafikák állnak rendelkezésre az éves átlaghőmérsékletben megjelenő változások szemléltetésére; az alábbi felvételen pedig a globális átlaghőmérséklet változásait láthatjuk az 1850-2018 közötti időszak éves értékeinek segítségével. Az utóbbi 30 évben ugrásszerű a melegedés, némely hónapokban már a 1,5 fokos anomáliát is elértük. Az éves globális átlaghőmérsékletet tekintve 1,1 fokos melegedésnél járunk.

Szerző: Ed Hawkins. Közzétette: Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization)

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.