Látványos csillaghullás érkezik, ekkor érdemes nézni az eget

2021. április. 19 15:46

Az év első jelentős meteorraja április 14–30. között aktív, a legtöbb meteort a következő éjszakákon láthatjuk.

Az áprilisi Lyridák meteorjai érkeznek, a legtöbb meteort 21-22-én, illetve a megelőző és követő éjszakákon láthatjuk – írja a National Geographic. A cikkben hozzáteszik, hogy óránként 7-8 hullócsillag érkezhet a rajnak nevet adó Lant (Lyra) csillagkép irányából.

A radiáns ugyan egész éjszaka a horizont felett lesz már, ám este igen alacsonyan, az éjszaka második felében emelkedik magasabbra, ilyenkor lesz érdemes a meteorokat lesni is.

A meteorraj csúcsa idején sajnos a holdfény is igen erős lesz, 67 százalékos megvilágításával jelentősen rontja az élményt, így jó, ha óránként 4-5, e rajhoz tartozó meteort látunk a maximum hajnalán. A Lyrida hullócsillagok közepes sebességűek, és előfordulhatnak köztük fényesebb tűzgömbök is – olvasható a cikkben.

További égi jelenségek áprilisban itt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A hidegfront után előbújik a nap. Fáradékonyság, tompaság, reakcióidő növekedés jellemző. Migrénes fejfájás is jelentkezhet panaszként. A csapadék kimossa az allergén virágport a levegőből. A szél időnként megerősödik ezért hidegebbnek érezzük a levegőt.

A légnyomás emelkedik.