Látványos drónfelvétel készült a fél éve aktív izlandi vulkánról

2021. szeptember. 20 12:30

Az izlandi Fagradalsfjall vulkán márciusban ébredt fel hosszú álmából. A tűzhányó hatalmas lávamezőt hozott létre az elmúlt hat hónap során.

Február 24-én erőteljes földrengéssorozat vette kezdetét az izlandi Reykjanes-félszigeten, és az előzetes várakozásoknak megfelelően március 19-én be is következett a vulkánkitörés. Az elmúlt hat hónap során a Fagradalsfjall vulkán mintegy 143 millió köbméter lávát hozott a felszínre, ezzel látványos, egy négyzetkilométer területű lávamezőt hozott létre.

Bár Izland az egyik legaktívabb vulkanikus terület a Földön, ezen térségében 800 éve nem tört ki vulkán. A szigetország az eurázsiai és az Észak-amerikai tektonikus lemezek határán fekszik; a lemezek távolodása gyakorlatilag széttépi a szigetet.

Fagradalsfjall vulkán. Luca Bracali drónfelvétele. Forrás: SWNS YouTube

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.