Látványos felvétel egy tűzördög kialakulásáról

2018. október. 21 15:15

Egy tűzördögről készült felvétel Dél-Afrikában néhány nappal ezelőtt, amely egy mezőn terjedő futótűzben alakult ki a viharos szélnek köszönhetően.

A tűztornádó vagy közismertebb nevén tűzördög egy forgószél által előidézett (a tornádóhoz semmi köze sincs a jelenségnek) tűzoszlop, amelyet láng vagy izzó hamu alkot. Általában akkor alakul ki, amikor a tűz feletti felszálló forró légtömeg és a viharos szél megfelelő kombinációja adódik. Ezt láthatjuk az alábbi videofelvételen is. A forgószél magjában, a felszín közelében akár 2000 fokig is felhevülhet a levegő. Ezek az örvények jellmezően 10-50 topbankinfo.ru méter magasságig terjednek függőleges irányban és csupán néhány méter szélesek. Élettartamuk jellemzően néhány perc lehet. Érdemes még az örvény mellett megfigyelni, hogy a lángok másodpercenként métereket haladnak a mezőn, amelyhez a viharos szél megfelelő támogatást nyújt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz. De a frontérzékenyek idegrendszere jelezheti a légtömeg cserét. Görcshajlam növekedés, fejfájás, vérnyomás emelkedés és aluszékonyság előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.