Legyél rozmárszámláló önkéntes

2022. november. 30 21:27

Az éghajlatváltozás hatásainak rendkívül kitett rozmároknak segíthetünk ezúttal az otthonunk kényelméből, műholdképek szelektálásával.

Bizony a népszámlálás az Északi-sarkon is fontos feladat, főként, ha ezzel az éghajlatváltozás hatásainak feltérképezésében segédkezhetünk. A British Antarctic Survey (BAS) és a WWF közös projektjéhez csatlakozhat önkéntesként bárki, aki stabil internetkapcsolattal, némi szabadidővel és egy kis elszántsággal rendelkezik, hogy segítsen a rozmárokkal kapcsolatos kutatásokban.

A rozmár az Északi-sarkvidék lakója, az IUCN Vörös Listáján a sérülékeny kategóriában szerepel, az éghajlatváltozásnak erősen kitett faj. A Walrus from Space elnevezésű projekt célja, hogy a klímaváltozás következtében egyre jelentősebb veszélybe kerülő rozmárpopulációkat műholdfelvételeken beazonosítsa, és folyamatosan figyelemmel kísérje egyedszámának alakulását a következő öt évben. Mivel a rozmárok, élőhelyük és életmódjuk sajátosságaiból fakadóan igen nehezen megfigyelhetőek hagyományos módon, a kutatók a műhold-technikát hívták segítségül. A több ezer felvétel feldolgozásához az érdeklődő közönség részvételére is számítanak.

A projekt eredményeként képet kaphatunk arról, hogyan reagálnak a rozmárok a klímaváltozásra, és választ találhatunk rá, hogyan tudjuk elősegíteni az éghajlati válság frontvonalán élő faj alkalmazkodását. A munkához bárki hozzájárulhat, egy egyszerű regisztrációt és az oktatóanyagok megtekintését követően.

Forrás: British Antarctic Survey; YouTube

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.