Lekerült a Matthew és az Otto a hurrikánnevek listájáról, mert túl sok vér tapad hozzájuk

2017. március. 29 6:32

Lekerült a Matthew és az Otto a hurrikánnevek hivatalos listájáról, mert a róluk elnevezett trópusi ciklonok tavaly olyan sok halálos áldozatot követeltek és oly nagy pusztítást végeztek, hogy érzéketlenség lenne a jövőbeni használatuk.

A Matthew hurrikánnak tavaly október elején csaknem 600 ember esett áldozatul Haitin, Kubában, a Bahamákon és Dél-Karolinában. Csak Haitin több mint 500 emberéletet követelt, egyes térségekben majdnem minden egyes házat megrongált. Ez volt a legerősebb atlanti-óceáni trópusi vihar 2007 óta és a leggyilkosabb hurrikán 2005 óta.

Az Otto hurrikán november végén sújtott le pusztító erővel Nicaraguára és Costa Ricára, az általa okozott áradásokban 18 ember vesztette életét.

A törölt hurrikánneveket a Martin és az Owen váltja fel, ezeket legkorábban 2022-ben kaphatja meg egy-egy trópusi ciklon.
A Meteorológiai Világszervezetnél gyakorlat, hogy a különösen nagy pusztítást végző trópusi viharok nevét eltávolítják az ábécé alapján összeállított listáról.

Címkék:
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.