Lenyűgöző fotókon a szombati kék hold

2020. november. 02 10:44

Ha kék színben pompázó égitestet keresel a felvételeken, csalódni fogsz, de a telihold látványa önmagában is kárpótol majd érte.

A kék hold (angolul Blue Moon) elnevezés nem a hold színének megváltozására utal, pusztán arra a ritka jelenségre, hogy egy naptári hónapon belül kétszer is telihold van. Ebben az esetben a második teliholdat hívják angol nyelvterületeken kék holdnak, ami pont halloweenra, vagyis október 31-ére esett.

A kék hold név elterjedése részben a régi szántóvetők naptáraihoz, részben egy változó jelentéssel bíró angol kifejezéshez, valamint egy tragikusan erős vulkánkitöréshez köthető. Minderről a Rakéta cikkében olvashatunk bővebben.

A kék hold a fotósokat is megihleti, világszerte szebbnél szebb képek készülnek ilyenkor a csodás égi jelenségről. Ezekből válogattunk.

Egy nappal korábban, október 30-án felhők közül bújik elő a hold a New York-i Empire State Building mögött (Gary Hershorn/Getty Images):

Vlagyivosztok felett a “legkékebb” a telihold (Yuri Smityuk\TASS via Getty Images):

Félbe vágott telihold Manhattan felett (Gary Hershorn/Getty Images):

A kék hold beragyogta a Donald Trump Pennsylvaniában tartott elnökválasztási kampányeseményét is (MANDEL NGAN / AFP): 

Buenos Aires közelében (RONALDO SCHEMIDT / AFP):

Madridi éjszaka (Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images):

Ankarába is megérkezett a telihold (Ercin Top/Anadolu Agency via Getty Images):

A törökországi Kappadókia fölött hőlégballonokkal barátkozott a kék hold (Ismail Duru / Anadolu Agency):

A következő kék holdra 2021. augusztus 22-éig kell várnunk.

 

Címkék:,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.