Léteznek szögletes felhők!?

2018. március. 14 11:43

Az égre felnézve, legtöbbször kerek, legömbölyített formájú felhőket láthatunk. Ritka esetekben azonban szögletes formációk is előfordulnak. Ilyenekből mutatunk be néhányat.

A felhők természetes jellemzője a kerek formavilág. Léteznek azonban szögletes alakúak is, amelyhez az embernek semmi köze (legalább is közvetlenül nem).

Ezeket a felhőket a felszín markánsan eltérő fizikai tulajdonságai hozzák létre. Ez lehet a hőmérséklet, a talajtípus vagy a növényzet elérő tulajdonságai miatt.

Jelentősen befolyásolja a felhőképződést a vízfelszín és a szárazföld elérő hőmérsékleti viszonyai is. A Balatonnál szinte bármelyik kellemes, napütéses nyári napon megfigyelhetjük, hogy a szárazföld felett (amely gyorsan felmelegszik) hamarabb megjelennek a felhők, mint a (hidegebb) vízfelszín felett. Amennyiben a Balaton négyszög formájú lenne, ott is sokszor lehetne megfigyelni szögletes felhőket.

A tenger és szárazföld találkozásánál így néz ki a találkozás:

Városi környezet felett kialakult szögletes formáció:

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.