Lilára színeződött az ég a Michael hurrikán után

2018. október. 13 8:58

A Gyönyörű Amerika című dalban esik szó a "fenséges lila hegyekről", de miután a halálos erejű hurrikán, Michael átrobogott Floridán, az égbolt itt is lüktető lilává vált.

A floridai kormányzó, Rick Scott a hurrikánt ” brutális szörnyetegnek” nevezte. Legalább hat ember halt meg, amikor a 4-es kategóriájú hurrikán, szerdán Florida partjainál landolt.

Miután a hurrikán továbbhaladt, az időjárás hatása a floridai égbolton ütközött ki. A riporterek és a lakosok a fényes levendulától a mély ibolyáig terjedő, viharos égboltról készített képeket osztottak meg, és kiderült, hogy tudományos magyarázataa van a szokatlan árnyalatoknak.

Mi a magyarázata, hogy normálisan kék égboltot látunk, de most mégis lila volt az ég?

Ahogy a napfény a Földre világít, a fénynyaláb legtöbb alkotóeleme képes megszakítás nélkül elérni a felszínt. De a rövidebb hullámhosszúak, a kék és a lila, minden irányban szétszóródnak. Ez a fény visszaverődik a részecskékről, amíg végül el nem éri a szemet. Az ég nem tűnik egyszerre ibolyának és kéknek a szemünk korlátai miatt.


Általában a szemünk csak a kéket érzékeli, mert az ibolya a színspektrum legrövidebb hullámhossza. A hurrikán után azonban olyan feltételek adódtak, amitől a lila felfedhette önmagát. A levegő túltelített volt a nedvességtől, a harmatpont 21 °C körül volt, alkonyodott, és a hurrikán felhői a földig lógtak.

Ez a kombináció lehetővé tette, hogy a szem láthassa az égnek a valódi színeit, hiszen az ibolya is jelen van. A fény a levegő nedvességében szétszóródott, ami a mágikus lila színt kölcsönözte.

Ez az időjárási varázslat valami szépséget is kölcsönzött a pusztító viharnak.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.