Luca megmutatja, milyen idő lesz a jövő évben

2018. december. 13 14:01

Csütörtökön a Lucák ünneplik a névnapjukat. Ehhez a naphoz lényeges népi megfigyelések, időjárás jóslások kapcsolódnak.

A Luca név a „lux lucis”, a fény szóból ered. Ezen a napon sok hiedelem és babona él a néphagyományban. Sőt, az elkövetkezendő év időjárására is következtethetünk.

Luca naptól karácsonyig 12 nap van, ez az időszak jelzi a következő esztendő 12 hónapját. Úgy vélték, ha december 13-án havazott, az a jóslat azt jelentette, hogy a következő év első hónapja, a január havas lesz. Amilyen a második nap, olyan lesz a második hónap és így tovább. Ezt nevezik Luca kalendáriumának.

Ha beválik a Luca napi jóslat, hosszú télre és hűvös tavaszra számíthatunk, hiszen a következő 8-10 napban hideg, téli idő ígérkezik. Emellett pénteken egyre nagyobb területen kezd el hullani a hó, amely havas februárt jelez. A legnagyobb havazás azonban szombaton várható, így akár megismétlődhet az idei fagyos március Luca jóslata szerint. Még vasárnap is több helyen havazhat az országban, ezek szerint az április sem kecsegtet túl sok jóval. Jövő héten az átlagosnál hidegebb, téli időre van kilátás, így a 2019-es év nagy része is a szokásosnál hidegebb idővel telne. Enyhülésre közvetlenül a karácsony előtti napokban számíthatunk.

Az elmúlt időszakok tapasztalatai alapján a Luca napi jóslat nehezen vehető komolyan, hiszen folyamatosan az átlagosnál enyhébb évek követik egymást. A januári és februári hóban azonban még reménykedhetünk függetlenül Luca jóslataitól.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.