Madagaszkárt fenyegeti a Belna ciklon

2019. december. 08 11:15

Az Indiai-óceán nyugati részén újabb intenzív ciklon fejlődött ki az elmúlt 24 órában, amely ezúttal lakott területeket is érinteni fog várhatóan.

A ciklon jelenleg Madagaszkártól közvetlenül északra örvénylik (műholdkép alább). A középpontjában a légnyomás 965 hPa közelébe csökkent, a legerősebb széllökések pedig elérik a 160 km/órát.

Az előrejelzések szerint a következő 36 órában a ciklon tovább fog erősödni, ugyanis még melegebb tengerfelszín fölé ér útja során. Hétfőn érheti el Madagaszkár északnyugati partjait, 4-es kategóriájú hurrikánnak megfelelő szélrohamokkal. A trópusi ciklon egészen csütörtökig meghatározza a szigetország időjárását.

A szélvihar mellett a hatalmas mennyiségű csapadék lesz a legmeghatározóbb jelenség, amely érinteni fogja Madagaszkárt a következő napokban. Az ország nyugati partvidékén akár 300 millimétert meghaladó mennyiségű eső is hullhat.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.