Már 106 éve figyelmeztetnek az éghajlatváltozásra

2018. augusztus. 19 12:04

Egy újságcikk szerint már egyes tudósok több, mint száz évvel ezelőtt is sejtették, hogy a szén nagy tömegű égetése, a légkör melegedését idézi elő.

Augusztus közepén jelent meg 1912-ben, 106 évvel ezelőtt egy újságcikk, mely talán az első olyan hírként látott napvilágot, ami utalás tartalmaz a szénégetés és az éghajlatváltozás közötti kapcsolatra. “A világ kohói évente mintegy 2 milliárd tonna szenet égnek el” – olvasható a cikkben. “Az égetés során, oxigénnel egyesülve, évente körülbelül 7 milliárd tonna szén-dioxidot juttatunk a légkörbe, ami egy hatékonyabb burkot képez a föld számára, és növeli a hőmérsékletet. Ez a folyamat évszázadokon át érezteti hatását.

Először azt hitték, hogy ez a négy mondat augusztus 1-én jelent meg egy új-zélandi újságíró tollából, 1912-ben a Live Science szerint. De a további vizsgálatok során kiderült, hogy az első fecske az 1912. márciusi Népszerű Mechanika számában “Figyelemre méltó időjárás 1911-ben: A szén égése hatása az éghajlatra – amire a tudósok a jövőben számíthatnak” címmel jelent meg.

Az idézet egy nagyobb cikk része, amely a Népszerű Mechanikában jelent meg 1912. augusztus 14-én.
“Megállapítást nyert, hogy ha a levegő több szén-dioxidot tartalmaz, ami a szén vagy más növényi anyag elégetése során kerül a légkörbe, akkor a hőmérséklet valamivel magasabb lesz” – mondta a cikk.

“Mivel az égés szén szén-dioxidot termel, felmerül, hogy az üzemanyag nagy mértékű használata a modern időkben jelentős tényező lehet-e a légkör összetételének megváltoztatásához, ami következésképpen közvetve hozzájárul a Föld hőmérsékletének növekedéséhez” – tette hozzá a cikk.

Több mint egy évszázaddal később, a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint a szén a világ energiájának egyharmadát és a villamosenergia-termelés 40 százalékát adja.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nagy lesz a hőség a hét végéig. Fronthatás addig nem várható. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.