Március 6-a az energiatakarékosság világnapja

2017. március. 06 13:00

A megújuló energiák otthoni felhasználására vagy a háza szigetelésére nem mindenkinek van lehetősége, de az energiatakarékosság nem csak a gazdagok kiváltsága – mondja a szakértő.

Évről évre takarékosabb gépeket dobnak piacra, ha háztartási készülékeket vásárolunk, mindenképpen érdemes figyelni az energiaosztályra.

A gáz- vagy villanybojlerek évenkénti ellenőrzése is megtérül, a lerakódott vízkő ugyanis nagy mértékben rontja ezek hatásfokát, energiapazarláshoz vezet.

A LED-lámpák használatával hatodára csökken a fo­gyasztás a hagyományos izzókhoz viszonyítva, ez a technológia az energiatakarékos izzók összes hátrányát kiküszöböli, mégis elérhető az átlagember számára – sorolja Ilyés Tímea, az E-misszió Egyesületn lakossági tanácsadója (forrás: SZON.hu).

Apropó LED-lámpák: Azt tudta, mennyit spórol, ha mindig lekapcsolja a villanyt, amikor nem használja?

Könnyen kiszámolhatjuk: ha egy 100 wattos izzó 24 órán keresztül folyamatosan világít, az kb 88 Ft kiadást jelent.

36,5 Ft/kWh áramdíjjal számoltunk, ez az E.ON-nál jelenleg a lakossági átlagár. Ez tartalmazza az áfát, és minden egyéb díjat (pl. rendszerhasználati-díjak)

Egy 100 wattos izzót 1 órán át égetni tehát nagyjából három és fél (3,65) forintba kerül.

Viszont ha egy 100 W-os hagyományos izzó helyett inkább egy ugyanakkora fényerejű, de csak 20 W-os CFL (energiatakarékos) izzót használunk, akkor az óránként 70 fillérbe kerülne (ha volna még ilyen pénzünk), 24 órás folyamatos használata pedig 18 forintba.

 

A CFL izzók, más néven kompakt fénycsövek az 1980-as években kezdtek el terjedni (CFL = compact fluorescent lamp), és mára nagyon sok formában és méretben léteznek. A korábbi változataik élettartama drasztikusan csökkent, ha gyakran kapcsolgatjuk őket fel és le, a legkorszerűbb (és általában drágább) daraboknál ez a hátrány már nem áll fenn. Aki nem kedveli a hideg fényüket, beszerezhet olyan típust, melynek színhőmérséklete 2700 K (Kelvin), ez hasonlít legjobban a hagyományos izzók fényéhez.

 

Ebben a táblázatban látható, hogy a különböző típusú izzók, különböző teljesítményű változatai, milyen fényerőt produkálnak. Látszik, hogy egy 60 wattos hagyományos izzó fényerejét egy korszerűbb 12 W-os CFL izzó, vagy a még korszerűbb technológiát képviselő 10 W-os LED izzó is biztosítani tudja, az energia-felhasználás tehát a hagyományoshoz képest az ötödére, hatodára csökkenthető.

 

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.