Maria 265 km/órás széllel csap le Puerto Ricora

2017. szeptember. 20 8:33

Közép-Amerika szigetvilága már eddig is megszenvedte az idei erős hurrikán szezont és most egy újabb potenciális veszélyforrás alakult ki: a Maria hurrikán.

Az Atlanti-óceán trópusi vizei felett kialakult Maria nagyon gyorsan hurrikánná fejlődött, tegnapra pedig elérte a legerősebb, 5-ös fokozatot. Ezzel a rettenetes erővel érte el a Virgin-szigeteket, órákon belül pedig átvonul Puerto Ricon is. Már az Irma Hurrikán is óriási károkat okozott náluk, de Maria még nagyobb erővel csap le. Ugyanis az előrejelzések szerint éppen a hurrikán centruma fog a sziget felett átvonulni (ábra alább), így a lehetős legerősebb, 265 km/órás széllel kell az ott lakóknak megbirkózniuk.

A következő napokban Maria tovább vonul északnyugat felé, így érinteni fogja a Dominikai köztársaságot és a Bahamákat. A hét legvégén érheti el az USA keleti partvidékét, de az előrejelzés bizonytalansága még meglehetősen nagy, ilyen hosszú időtávra. Az északabbra található hidegebb tengerfelszín felett várhatóan jelentősen veszít majd az erejéből.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.