Másodfokú figyelmeztetés érvényes a tartós ónos eső miatt

2020. január. 27 9:34

Egy nagyobb csapadékrendszer vonul át hazánk felett, amelyből a reggeli, délelőtti órákban többfelé kell ónos eső kialakulására számítani az országban.

A Dél-Dunántúlon és az Alföldön eső, elsősorban a csapadékhullás kezdetén ónos eső valószínű. Kiemelten a Dél-Alföldön a hétfő reggeli órákban akár pár milliméter is hullhat ónos eső formában. A hőmérséklet napközben a legtöbb helyen fagypont fölé emelkedik és délutánra a gyengülő csapadékzóna is fokozatosan kelet felé szorul vissza.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes Békés és Csongrád megyében hétfőre vonatkozóan. Itt tartós (több órás) ónos eső valószínű, a várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 millimétert. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes az ónos eső veszélye miatt Vas és Zala megye kivételével az egész országban.

Továbbra is több helyen korlátozott látási viszonyokra lehet számítani. Eleinte főként a Dunántúlon helyenként sűrű, zúzmarás köd is előfordul, ónos szitálással, illetve hétfő estétől ismét nagyobb területen valószínű ködképződés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden is előfordulhat még ónos eső az ország északi, északkeleti részén. Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.