Meddig tart még a nyár?

2017. augusztus. 15 10:44

Augusztus második felében egyre többen figyelik az időjárás előrejelzéseket, hogy az átvonuló hidegfrontok után visszatér-e még a kellemes strandidő. Mutatjuk, mi várható az idei nyár végén.

A 27-30 fokos átlagos maximumok jellemzik június közepétől, augusztus közepéig időjárásunkat. Az idei évben ennél több fokkal melegebb volt a nyár ezen időszaka. A sokak által megfigyelt változás – augusztus 20. után “elromlik az idő” – kimutatható a hőmérséklet átlagos éghajlati trendjében is. Ez a változás annak tudható be, hogy a szárazföld és a tenger a levegőhöz képest jóval nagyobb hőkapacitással rendelkeznek, így hiába június 22-én van a legmagasabb napállás az északi féltekén, a víz és a talaj még csak akkor kezdi el igazából felhalmozni az energiát és augusztustól az egyre alacsonyabb napállások idején adja vissza a légkörnek. Augusztus 20. környékén jön el az a pont, amikor már az eltárolt hő nem képes fedezni az egyre kevesebb besugárzásból származó hiányt és a hőmérséklet csökkenni kezd. Ugyanez a folyamat figyelhető meg a téli napforduló idején is fordított időbeli lefolyással.  Az egyes évek időjárási sajátosságai ezt a folyamatot 1-2 héttel el tudják tolni, de előbb-utóbb megérkezik az ősz, ha másként nem az egyre hűvösebb éjszakák formájában.

kép forrása: wetterzentrale.de

Az idei évben is szinte menetrend szerint érkezik az “augusztus 20-ai” hidegfront. Azonban a friss előrejelzések alapján, jövő héten újra visszamelegszik az idő, még nem kell temetni a nyarat. Várhatón a hónap utolsó napjaiban érkezik az a front, amely után már nem tud a hőmérséklet a 30, 35 fokos tartományba emelkedni. Statisztikailag ezek után már folyamatosan csökken a hőmérséklet, de vannak időnként “váratlan forgatókönyvek”. Ilyen lehet, ha szeptemberben még érkezik erős déli áramlással egy kis “import” forró levegő Észak-Afrikából, ebben az esetben néhány napig akár 35 fok is lehet. Ennyire azonban ne szaladjunk előre, hiszen ilyen hosszú időtávra nem tudhatjuk pontosan milyen idő várható.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.