Medúzák ezrei lepték el az olasz város partjait

2022. április. 30 10:12

Egymás után már második éve, hogy a jelenséget észlelik Trieszt partjainál. Kutatók szerint a melegedő tengervíz és az erős bóra szél okozhatja a medúzák meglepő viselkedését.

Medúzák ezrei özönlötték el az Olaszország északkeleti részén fekvő Trieszt partjait. Kutatók álláspontja szerint főként a változó éghajlat lehet a felelős a jelenségért: az egyre melegedő tengervíz okozhatja. Már a kisebb hőmérséklet-változás is jelentős hatással van a gerinctelen fajok életfolyamataira és viselkedésére, a medúzák esetén a szaporodási időszak több héttel korábbra tolódott. Emellett a térségben időszakosan jelentkező, erős északkeleti szél, a bóra miatt a medúzák gyakran közelebb húzódnak a partvidékhez.

Zsinórban ez már a második év, hogy a jelenséget észlelik Trieszt partjainál.

Forrás: YouTube

Nyitókép: Local Team

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.