Medúzák ezrei lepték el az olasz város partjait

2022. április. 30 10:12

Egymás után már második éve, hogy a jelenséget észlelik Trieszt partjainál. Kutatók szerint a melegedő tengervíz és az erős bóra szél okozhatja a medúzák meglepő viselkedését.

Medúzák ezrei özönlötték el az Olaszország északkeleti részén fekvő Trieszt partjait. Kutatók álláspontja szerint főként a változó éghajlat lehet a felelős a jelenségért: az egyre melegedő tengervíz okozhatja. Már a kisebb hőmérséklet-változás is jelentős hatással van a gerinctelen fajok életfolyamataira és viselkedésére, a medúzák esetén a szaporodási időszak több héttel korábbra tolódott. Emellett a térségben időszakosan jelentkező, erős északkeleti szél, a bóra miatt a medúzák gyakran közelebb húzódnak a partvidékhez.

Zsinórban ez már a második év, hogy a jelenséget észlelik Trieszt partjainál.

Forrás: YouTube

Nyitókép: Local Team

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.