Meg fog változni az óceánok színe

2019. február. 06 12:01

A globális felmelegedés világszerte változásokat okoz - most hozzáadhatja az óceánok színét a listához. Miért?

Az éghajlatváltozás az óceánok kékjét még kékebbé és a zöldnél is zöldebbé teszi, egy új tanulmány szerint. Az óceán színe attól függ, hogy a napfény milyen mértékben tükröződik a vízben.

A fitoplanktonnak nevezett mikroorganizmusok klorofillot tartalmaznak, amely egy pigment. A fényspektrum kék részéből jobban elnyel és kevesebbet a zöldből. A zöld fény visszaverődik. Tehát a több fitoplanktont tartalmazó víz zöldes árnyalatú. Olyan területeken, ahol nincsenek élőlények, például az óceán közepén, kékek.

A Massachusettsi Technológiai Intézet kutatói egy olyan modellt hoztak létre, amely szimulálja a fitoplankton különböző fajainak növekedését és kölcsönhatását az óceánokkal. Ebből kiderül, hogyan fog változni a globális hőmérséklet emelkedés következtében az óceánok színe.

A XXI. század végéig futtatva a modellt, a tudósok megállapították, hogy a világ óceánjainak több mint fele az éghajlatváltozás következtében megváltoztatja a színét.

A Nature Communications folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány azt sugallja, hogy a szubtrópusi övezetben még kevesebb fitoplankton van, mert a melegebb víz kevesebb tápanyagot tartalmaz a mikroorganizmusok számára. Ezek a területek még kékebbé válnak, mint ma.

A ma hűvösebb régiók, mint például a Föld pólusai, melegebbé válnak, és több tápanyagot jelentenek, ami a fitoplankton intenzívebb virágzásához vezet. Ezek a területek még mélyebb zölddé válnak.

A modell azt sugallja, hogy a változások nem lesznek hatalmasak és szabad szemmel alig észrevehetőek. Az óceán még mindig úgy fog kinézni, mintha kék régiók lennének a szubtrópusokon és az Egyenlítőnél, meg a sarkok közelében zöldebb területek. Ez az alapmintázat még mindig ugyanaz lesz. Az árnyalatok azonban mások lesznek, ahogy megváltozik a fitoplanktonok által támogatott élelmiszerhálózat.

Ez egy nagyon komoly változás lehet. A fitoplanktonok különböző fajtái másképp nyelik el a fényt, és ha az éghajlatváltozás a fitoplanktonok egyik közösségét egy másikra váltja, megváltoztatja az általuk támogatott élelmiszerhálózatok típusait is.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem érvényesül fronthatás, így szervezetünk kicsit megpihenhet. Kellemetlen panaszokra sem kell számítani egészen csütörtökig. A nap is kisüt. Érdemes a szabadban élvezni a napsütést a jó időt és feltöltődni a napsugarakkal. A gyenge légmozgás miatt romlik a levegő minősége a nagyvárosokban.
A légnyomás csökken.