Megmondjuk, hogy mit tilos nyáron a kocsiban hagyni!

2017. június. 28 5:40

Nyáron a családok gyakorlatilag a kocsijaikban "élnek". Hol egy focimeccs, hol egy kirándulás.... Van aki hetekre felpakol és elindul nyaralni. Mutatjuk mire érdemes odafigyelni a felforrósodó autóban.

  1. Soha nem hagyjuk a fényvédő krémet a napon az autóban, mert a tubus, vagy a spray a melegben akár fel is robbanhat. De a forró krémmel akár meg is égethetjük magunkat. Sok gyógyszer hatékonysága a hőmérséklet növekedésével megváltozik, de az is lehet, hogy az összetétel változik meg. Ezeket a készítményeket szigorúan szobahőmérsékleten kell tárolni.

2. Az öngyújtó egy kicsi , de mégis nagyon veszélyes tárgy, ami az autóban nagy hőmérsékleten szintén felrobbanhat. Ha a tűző napon a műszerfalon hagyják, akár a szélvédőt is kitörheti.

3. Fényképezőgépet, mp3 lejátszót sem szabad a kocsiban hagyni, mivel a melegtől a memóriakártya és az elektronika gyakorlatilag megfő és használhatatlanná válik. Az eszközök akkumulátora is nagyon veszélyes, mert a sav kifolyhat, kifröccsenhet belőle.

4. Könnyen a kocsiban felejtünk például szemüveget, napszemüveget. A műanyag keret elolvadhat, a fém keret megfeszül  és szétroppantja az üveget. Előzzük meg a sok költséget, amit egy új szemüveg megvásárlása okoz.

5. CD-k, DVD-k és Blu-Ray adathordozók általában polikarbonát műanyagból készülnek. Ezek is könnyen megolvadnak a nagy melegben. Így akár értékes emlékeket, felvételeket veszthetünk el, ahogy a hőségben semmivé válnak.

6. A gyerekek kulacsa, itatója, vagy akár a műanyag palackok is megolvadhatnak a kocsiban. Olvadás közben az innivalóba mérgező anyagok oldódhatnak bele, amik a szervezetet károsítják.

7. A hitelkártyák is érdekes formát öltve válhatnak használhatatlanná.

Holnapi cikkünkben folytatjuk, hogy milyen dolgaink tudnak még a forró autóban meglepetéseket okozni…

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.