Megoldották a lila sarki fény rejtélyét

2018. március. 16 10:45

Először 2015-ben és 2016-ban Dél-Kanadában figyelték meg fényképeken a sarki fény lila színű "szalagjait". Amatőr csillagászok segítettek megoldani a titokzatos lila fények mögött búvó rejtélyt.

A “Steve” néven ismertté vált jelenség alacsonyabb magasságokban figyelhető meg, mint a tipikus sarki fény.

Az amatőr kutatók egymás között megosztották elképzeléseiket, majd később az Aurorasaurus nevű kutatást vezető valódi tudósok csapatával is felvették a kapcsolatot.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint “Steve” egy rendkívüli puzzle-darab lehet, hogy jobban megérthessük, hogyan működik és hogyan reagál a Föld mágneses mezője a töltött részecskékkel.

Ez egy olyan fényjelenség, amelyet több ezer kilométerről a földtől tudunk megfigyelni.  A STEVE-ről szerzett adatok összegyűjtése segíteni fog abban, hogy jobban megértsük viselkedését és hatását az űridőjárásra.

Steve lila színét és a leggyakrabban megfigyelt zöld, kék és vörös sarki fényt a napsugár töltött részecskéi okozzák, mikor találkoznak és kölcsönhatásba lépnek a Föld mágneses mezőjével. A kutatók megállapították, hogy Steve különbözik a tipikus auroráktól. Megkíméli a sarki égboltot, mivel a gyorsan mozgó “forró” részecskék, más mágneses mezőn haladnak át alacsonyabb szélességeken. Ezért látható Steve gyakran Dél-Kanadában.

A tudósok a hetvenes évek eleje óta foglalkoznak a jelenséggel elméleti szinten, de ez az első alkalom, hogy a jelenségről vizuális megerősítést kaptak. Soha nem gondolták, hogy a jelenségnek látható fénye van, most azonban a fényképezőgépek elég érzékenyek ahhoz, hogy rögzítsék, és az emberek szeme és értelme eljutott arra a szintre, hogy felismerjék jelentőségét.

Az Auroroasaurus kutatói úgy döntöttek, hogy továbbra is Steve-nek hívják majd a jelenséget az amatőr kutatók tiszteletére, akik eredetileg felfedezték és dokumentálták a jelenséget. Valójában STEVE a Strong Thermal Emission Velocity Enhancement rövidítése.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.