Mi az, hogy egy hegy nem lehet divatos!

2018. február. 18 7:28

Az Indonéziában található Sinabung vulkán az utóbbi hónapokban többször is kitört, rettegésben tartotta a környék lakosságát, most azonban egészen más képeket láthatunk róla.

A vulkán (átmeneti) megbékélése jeléül szemet gyönyörködtető, galléros felhőkalapot növesztett magára. Ez a különleges felhőfajta az un. altocumulus lenticularis (lencsefelhő). Létrejöttéhez feltétlenül anticiklonális időjárási helyzet és más egyéb speciális feltételek szükségesek.

Ahogy a levegő a föld felszínén halad, gyakran akadályoknak ütközik. Ilyen akadályok lehetnek természetes eredetűek, mint a hegyek vagy dombok, valamint az ember által létrehozott szerkezetek is, például épületek és egyéb építmények. Ezek megzavarják a levegő áramlását, az ilyen akadályok környékén turbulenciák alakulnak ki.

Amikor egy viszonylag nedves, stabil állapotú levegő áramlik egy hegy körül, akkor a hegy áramlással ellentétes oldalán egy sor nagyméretű állóhullám alakul ki (felhőmentes esetben ezek a hullámok láthatatlanok maradnak). Ha ezen a hullámsorozaton  valahol a hőmérséklet a harmatpont alá esik, a levegő nedvessége kicsapódik, és ilyen – a képeken látható – lencse (lenticularis) felhőket képezhet. Bizonyos körülmények között a felhők hosszú vonalakat képezhetnek, létrehozva a ” hullámfelhő ” néven ismert formációt, erről egy korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

Időnként Japán legismertebb hegye, a Fuji is hord “sapkát”.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.