Mi történik, ha villám csap az emberbe?

2018. június. 06 15:25

Ezekben a napokban sok vihar alakul ki hazánkban, amelyekhez több tízezer villám társul. Magyarországon évente több tucatnyi emberbe csap villám.

Mi történik, amikor a villám eléri az emberi testet, az autókat, a házakat és a tengert. Amikor emberbe csap a villám, megállhat a szíve és megsülnek a belső szervei.  A bőr felületén jellegzetes fa alakú mintázatot hagy. A  vérerek gyakorlatilag felrobbannak a hatalmas feszültségtől. Hazánkban több tucat ember szenved villámcsapást évente, melyek közül minden harmadik halálos.

Mi történik ha autóba csap a villám?

Az autók biztonságos menedéket nyújtanak a villámcsapással szemben, mivel az autó fém váza elvezeti az elektromosságot.

Mi történik, ha tengerbe vagy más állóvízbe csap a villám?

A víz jól vezeti az elektromosságot. Viszont belecsaphat hajókba vagy árbocrúdba. Kivégzi a felszín közelében a halakat.

Mi történik, ha házakba csap a villám?

Ha egy házat ér villámcsapás, a tető kigyulladhat. Áramkimaradást is okozhat és nagy károkat tehet az elektromos berendezésekben. Ezen kívül számolni kell a villámcsapás másodlagos hatásával is, ami akár egy utca összes elektromos berendezéseit tönkre teheti.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.