Milliós nagyságrendű áldozatot követel évente a környezetszennyezés

2018. április. 24 10:55

Az emberiség növekvő energia, táplálék és víz igénye egyre nagyobb mértékű környezetszennyezéssel jár együtt.

Vízszennyezés

A víznek köszönhetjük az életet. A vízszennyezés során a mérgező anyagok feloldódnak a tavakban, folyókban, tengerekben és óceánokban. Az egyik legsúlyosabb veszélyt jelenti a globális ökoszisztémára nézve. A vízszennyezés leggyakoribb forrásai a szennyvízből, az ipari hulladékokból és a mezőgazdasági vegyi anyagokból származnak. Ez halálos veszélyt jelent a vízi élő rendszerekre, és még az ivóvizet is szennyezheti. Tény, hogy a világ folyóinak felét már komolyan szennyezik.
A vízszennyezés mértéke világszerte növekszik, és fertőzi meg az élelmiszerláncot. Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szerint a fejlődő országok szennyvizeinek több, mint 80%-át kezeletlenül kerül ki az élővizekbe, szennyezi a folyókat, tavakat és a part menti területeket. Azt csak remélni lehet, hogy az oktatással és a technológiai fejlődéssel a világ vizei tisztulni fognak.

Légszennyezés

A szennyező anyagok a Föld légkörébe jutva veszélyt jelentenek a bolygó minden élő szervezetének egészségére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente három millió haláleset fordul elő légszennyezésnek köszönhetően. Évente 4,3 millió haláleset következik a fűtőberendezések meghibásodásából és a közlekedésből. A világ lakosságának 92 százaléka olyan helyeken él, ahol a levegő minősége meghaladja a WHO iránymutatásainak küszöbértékeit.
A WHO becslése szerint a tüdőrákos halálesetek 36%-a, a stroke halálozás 34%-a és a szívbetegség halálának 27% -a a légszennyezés közvetlen eredménye. Intézkedéseket hoztak a közvélemény oktatására és arra ösztönözték a kormányzatot, hogy tegyenek aktív lépéseket a levegőszennyezés csökkentése érdekében, és így csökkentsék ebből a láthatatlan egészségügyi veszélyből származó halálesetek számát.

Növényvédő szerek

A World Wide Fund for Nature jelentése szerint a mezőn felhasznált, permetezett növényvédő szerek mennyisége 26-szorosára emelkedett az elmúlt 50 évben. A világ minden táján a gazdálkodók növekvő mértékben használják a rovarirtó szereket, hogy megvédjék növényeiket a kártevők pusztításától. Sajnos azonban sok ilyen szer árt és megöli a nem célzott fajokat is. Amikor esik az eső, ezek a permetezőszerek bemosódnak a talajba és lefolynak a termőföldekről és megfertőzik a környező területeket, folyókat, patakokat és tengereket.
A növényvédők szerekkel történő permetezés során a véletlenszerűen elpusztított vagy kártékony rovarokat sok esetben olyan állatok fogyasztják, akik a peszticid közvetett fogyasztása következtében megbetegedhetnek vagy elpusztulhatnak. Ily módon a növényvédő szerek átjárják az élelmiszerláncot. A peszticidek elpusztíthatják a létfontosságú talaj mikroorganizmusokat is. Fontos lépéseket tenni a káros permetezőszerek használatának csökkentésére, de még nem ismert pontosan, hogy mennyire lehetnek ezek a célkitűzések hatékonyak.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.