Milyen tünetek különböztetik meg a koronavírust a szezonális allergiától?

2020. április. 10 12:26

Az idei enyhe februári és márciusi időjárás lehetővé tette a növényeknek, a fáknak a gyorsabb virágzást, amelyet a jelenlegi száraz április tovább erősít.

Ez pedig a szokásosnál jóval intenzívebb allergiás időszakhoz vezetett. Ha esett volna eső, az kitisztította volna a levegőt és nem lett volna ilyen magas a virágporkoncentráció a levegőben. A koronavírus járvány idején a márciusi időjárás még rátett egy lapáttal, mikor az emberek már amúgy is nagyon erőteljes szezonális allergiától szenvednek. Ha a növényzet hirtelen és egyszerre virágzik, az egy erőteljes, de rövid allergiaszezonhoz vezet. Ha hűvös a tavasz és a növényzet lassan ébredezik, az egy könnyebben kezelhető, de hosszabb allergiaszezont eredményez.

Hazánkban is, ahogy világszerte, még több aggodalomra adhat okot, hogy az allergiás tünetek könnyen összetéveszthetők a COVID-19 esetében tapasztalható enyhébb tünetekkel. Azonban vannak jelek, amik megkülönböztetik egymástól a két betegséget. Az első jelentős különbség a láz, ami a vírusfertőzés esetén tapasztalható, de szezonális allergiánál nem. Az allergiánál nem jelentkeznek testi fájdalmak sem.  Az orrfolyás is egyértelműen allergiás tünet, mivel a vírus nem okoz ilyet. Viszont a köhögés miatt könnyen összetéveszthető a két megbetegedés. Ez főleg az asztmás embereknél okoz problémát. Náluk az allergének köhögést is kiválthatnak. Ha köhögést, vagy légszomjat tapasztal, vegye fel kezelőorvosával a kapcsolatot! Ő eldönti, hogy szükség van-e tesztelésére és meg tudja állapítani a tünetekből, hogy van-e szükség karanténra, vagy a külső környezeti hatásoktól kell-e elszigetelődnie. Ugyanis az allergiás tünetek mérséklésére több lehetséges mód van. Már az első tünetek megjelenésekor otthon megkezdheti a felkészülést, ami csökkentheti az szénanátha tüneteit.

A legalkalmasabb idő a szabadtéri programokhoz a délután és a kora esti órákban van. Ugyanis a pollenszint reggel a legmagasabb. Ez még inkább igaz száraz és meleg időben, amikor a hajnali hőmérséklet jóval fagypont felett van. Ahogyan az emberek a szabadból, a háziállatok is bevihetik a lakásba a virágport. Ezért hazaérkezéskor érdemes a házi kedvenceket megtisztítani, mielőtt a lakásba bemennek. Az allergiások minden hazaérkezéskor zuhanyozzanak le. Ez segít megszabadulni minden nemkívánatos allergéntől, ami séta közben a bőrre, hajra rakódott. Gyors szellőztetés után tartsák zárva az ablakokat, hogy feleslegesen ne legyenek kitéve a pollenterhelésnek.

A világjárvány miatt elrendelt karantén miatt sokan a szabadba kívánkoznak. Az allergiától szenvedők azonban csak húsvét hétfőn számíthatnak tavaszi záporra, ami kitisztíthatja helyenként az allergéneket a levegőből. Eső után ugyanis a a virágpor kimosódik a levegőből. A penészgomba spórák esetében azonban romlik a helyzet csapadékos idő után.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.