Minden ötödik madárfaj veszélyeztetett Európában a legújabb Vörös Listán

2021. október. 17 18:41

Korábban gyakorinak számító madárfajok kerülnek egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe. Ideje észrevennünk a szemünk előtt zajló folyamatok által rajzolt tragikus jövőképet.

Néhány napja tette közzé a madarak és élőhelyük védelmével foglalkozó BirdLife International nemzetközi természetvédelmi szervezet az európai madárfajok legfrissebb Vörös Listáját. Az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség; International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) által meghatározott nemzetközi kritériumok alapján a tanulmány 544, Európában rendszeresen előforduló madárfaj veszélyeztetettségét értékeli a kontinens teljes területén, mely tanulmányról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közölt rövid összefoglalót.

Európában a madárfajok csaknem 20%-a, azaz minden ötödik madárfaj valamilyen mértékben fenyegetettnek minősül. 71 faj (azaz a madárfajok 13%-a) tartozik a veszélyeztetett kategóriába, esetükben közvetlenül fennáll a kihalás veszélye a kontinensről, és további 35 faj (azaz a madárfajok 6%-a) mérsékelten veszélyeztetett.

A “veszélyeztetett” kategóriába azon fajok kerülhetnek, melyek populációiban három generáció alatt legalább 30%-os egyedszám-csökkenés következik be. Nem nehéz belátni, hogy ez a kritériumszám igencsak jelentős, a veszélyeztetettnek minősített fajok léte nem a távoli jövőben kerül végveszélybe: mindössze néhány év leforgása alatt teljesen eltűnhetnek a kontinensről. A krízishelyzetet előidéző fő okok legnagyobbrészt az emberi tevékenységhez köthetők: az élőhelyek elvesztése, az intenzív mezőgazdálkodás és halászat, valamint az éghajlatváltozás méri a legnagyobb csapást. Mindezek miatt az Európában őshonos madárfajok mintegy harmadának hanyatlik az állománya, a leggyorsabban csökkenő madárcsoportok a tengeri madarak, vízimadarak (récék, libák, vöcskök), parti madarak és ragadozók.

A szomorú tendenciákhoz Magyarország is egyre nagyobb mértékben járul hozzá, írja az MME. Mérsékleten fenyegetett státuszba került a fürj, elsődlegesen az egyre intenzívebbé váló mezőgazdálkodás és az abból következő növényvédőszer-használat miatt, mely megszünteti táplálékát. Európában a vetési varjú is a kihalás szélén áll. A kék vércse állománya rendkívüli mértékben kiszolgáltatottá vált a természetvédelmi intézkedéseknek, a faj mára döntően mesterséges fészektelepeken költ hazánkban. A kerecsensólyom is közelebb sodródott a kipusztuláshoz, mely faj európai állományának jelentős része Magyarországon él, így hazánk emblematikus madara. Veszélyeztetetté vált a sárszalonka és a piroslábú cankó, mely fajok a nagyarányú élőhelyvesztés és az éghajlatváltozás miatt fogyatkoznak.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.