Most bárki lehet a sarki fény névadója

2020. október. 31 14:51

A Naming Auroras kezdeményezés segítségével akár saját magunkról is elnevezhetjük a Föld legkülönlegesebb fényjátékát.

Pár évvel ezelőtt igazi őrület volt az a lehetőség, hogy bárki névadója lehet egy csillagnak a világegyetemben. Idővel aztán kiderült, ez annyira nem is olcsó mulatság, mert igazából csak egyetlen szervezet jogosult regisztrációra az egész világon.

Most azonban itt van egy olyan kezdeményezés, amelynek segítségével a Föld legkülönlegesebb fényjátékát akár saját magunkról is elnevezhetjük – írja a Roadster.hu

Smaragdzölden kígyózik az Aurora borealis a Lofoten-szigetek felett Norvégiában (Fotó: Getty Images).

Mint ismeretes, a sarki fény egy olyan jelenség, mely a Föld északi és déli pólusainál a légkörbe behatoló töltött részecskék hatására jön létre.

Jellegzetesen késő ősztől kora tavaszig csodálható meg a fátyolszerű zöldes fény, többnyire a sarkkörök szomszédságában lévő országok sötét égboltján.

Az Arctic Europe kezdeményezésnek köszönhetően mostantól – akárcsak a hurrikánoknál – a legerősebb északi fény évente új nevet kap, a keresztelőn pedig a nagyközönség is részt vehet.

A Földről megfigyelhető legszebb légköri jelenség, a sark fény káprázata a sötét égbolton (Fotó: Getty Images).

Ehhez csupán fel kell keresnünk a Naming Auroras oldalát, és némi magyarázattal szolgálni, miért is kellene saját magunkról, a szerelmünkről, netalán a kutyánkról elkeresztelni a legerősebb aurora borealist.

Ha kellően meggyőzőek vagyunk, no meg a szerencse is mellénk áll, akkor bizony hivatalosan is azt a nevet választják, amit mi adtunk. Többet erről a projektről itt lehet megtudni. 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.