Mutatjuk, hol lesznek láthatók a Leonidák

2017. november. 17 7:51

A Leonidák meteorraj érkezésének csúcsához érünk a hétvégén. A felhőzet csökkenésével, nem lehetetlen küldetés megfigyelni őket.

A Leonida meteorok a Tempel-Tuttle üstököshöz kötődnek, amely meglehetősen gyakran megjelenik a naprendszer belső részén.  Az üstökös 33 évente friss törmeléket helyez a Föld pályájára.

Az elmúlt évekhez képest az idei zápor nem lesz olyan erőteljes, nem lesz meteoráradat. A legutóbbi Leonida meteor hullás 2001-ben volt.

1966-ban a Leonidák több százezer meteort termeltek, a megnövekedett aktivitás éveit már korábban előre kiszámították. Az idei még a legerősebb záporok közé sem esik, hiszen csak óránként 15 hullócsillag várható.
A csillaghullás november 5-én kezdődött, és november 30-án zárul. De az éjszakák nagy részén nem túl aktív a meteorraj, így a csúcsidőszak a legalkalmasabb arra, hogy a csillaglesők megfigyelhessék a meteorokat. Ez érkezik el a mostani hétvégén.

Péntek éjszaka még borult lesz az ég, így sehol sem lesznek megfelelő körülmények a meteorok megfigyeléséhez.

Szombat éjszaka  főként az éjszaka első felében a Duna-Tisza-közén, valamint a Dél-Dunántúlon számíthatunk felhőmentes területekre.

Vasárnap éjszaka az ország nagy részén erősen felhős lesz az ég, csak rövid időre bukkannak elő a csillagok. A legnagyobb valószínűséggel az Alpokalján, illetve a Mátrától délre számíthatunk kevésbé felhő területekre.

Érdemes legalább egy órát szentelni a csillaghullás megtekintésére a csúcsidőben. Ne nézzen abban az órában semmilyen fényforrásra, telefonra, vakuba vagy bármilyen típusú képernyőre. Ekkor a szeme fokozatosan fél óra alatt átáll és tökéletes éjszakai látása lesz. A lehető legvízszintesebb pozícióban feküdjön, hogy az égből minél többet láthasson.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.