Mutatjuk, meddig tart a szélvihar

2021. május. 05 12:23

Markáns hidegfront érkezik, mely estig északnyugat felől délkelet felé átrobog hazánkon. Nyomán viharos, több helyen erősen viharos szélre, főként nyugaton és északon zivatarokra számíthatunk.

Szerdán, a déli óráktól kezdődően a Dunántúlon, majd egyre nagyobb területen viharossá fokozódik a szél, jellemzően 60-80 km/órás lökések várhatóak. Az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és a középső országrészben akár erősen viharos (általában 70-90, helyenként akár 90 km/órát meghaladó) szélrohamok is lehetnek, melyekhez porvihar is társulhat. Az esti, késő esti órákra a front átvonul az országon, mögötte mindenütt gyorsan csillapodik a szél.

Az alábbi térképek segítségével szemléltetjük, mely területeken számíthatunk a legerősebb széllökésekre, és mikor csillapodik mindenhol a légmozgás.

Szerda, 14 óra

17 óra

20 óra

23 óra

Csütörtök, éjjel 2 óra

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.