Mutatjuk, mi okozza a hétvégi időjárási fordulatot

2019. november. 01 13:36

A Nyugat-Európa fölött kialakuló hatalmas kiterjedésű ciklon szinte az egész kontinens időjárására hatással lesz a hétvége folyamán.

A hétvégén nagyon intenzív ciklon képződés zajlik le a Brit-szigetek felett. Ennek eredményeként rendkívül erős szélvihar kialakulása várható Írországban, Walesben, Anglia délnyugati részein és Franciaország északnyugati felén. A ciklon hatalmas kiterjedésű lesz, hiszen még hazánk időjárására is komoly hatással lesz. Átmérője a 3000 kilométert is meghaladja. A légörvény a Kárpát-medencébe az Adriai-tenger térségéből egyre enyhébb levegőt szállít. Nem élvezhetjük azonban zavartalanul a melegedést, ugyanis magas nedvességtartalmú légtömegek érkeznek a tenger felől, szombaton már többfelé számíthatunk esőre, záporra.

A ciklon középpontjában a légnyomás várhatóan egészen 974 Hpa-ig csökken. Szombatra virradó éjszaka Írország déli részénél húzódik a középpontja.

Vasárnapra kissé keletebbre helyeződik át a légörvény, középpontja Wales fölött lesz található.

A legerősebb széllökések szombaton és vasárnap Írország déli részén, Anglia délnyugati területein, valamint Franciaország északnyugati felén a 100-120 km/órát is elérhetik. A szélvihar valószínűleg komoly fennakadásokat okoz majd a légi és közúti közlekedésben, de a La Manche csatornán a kompforgalmat is jelentősen akadlyozhatja.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.