Mutatjuk, mikor csillapodik a szél

2020. február. 21 13:04

Mindössze északkelet maradhat ki a mai erős, viharos szélből; a legerősebb lökéseket a Dunántúl kapja.

Hidegfront vonul át hazánkon, nyomán nagy területen viharossá fokozódott a szél – mindössze északkeleten maradhat mérsékelt a légmozgás. Síkvidéken a legerősebb széllökések 70-90 km/óra között várhatóak, a magasabban fekvő területeken azonban ezt meghaladó értékeket is jegyezhetünk. A legtöbb helyen várhatóan a késő délutáni órákra csillapodik, késő estére pedig mindenhol jelentősen mérséklődik a szél. Legközelebb vasárnap válik viharossá a szél északon, vasárnap késő estétől-hétfő éjszakától pedig ismét nagy területen léphetnek fel viharos széllökések.

Az alábbi összeállításunkban térképeken mutatjuk be, várhatóan mikor csillapodik a szél a pénteki nap folyamán. Az aktuális, legfrissebb információkért érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat.

Széllökés (km/óra), 16 óra

19 óra

22 óra

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.