Mutatjuk, mikor érdemes megnézni az Orionidákat

2021. október. 19 19:14

Az Orionidák érkezése egy lenyűgöző égi esemény, amelyet érdemes megfigyelni Perseidák, a Geminidák vagy az Aquaridák mellett.

A meteorrajt a Halley üstökös részecskéi alkotják, melyeken a Föld évente kétszer áthalad. Ezek az üstökös részecskék behatolnak a Föld légkörébe, elégnek és felragyognak. Ez eredményezi a látványos égi jelenséget. A meteorraj körülbelül 20-25 hullócsillagot képes előállítani óránként. A teliholdhoz közeledve még különlegesebb fényt teremt az égen. A meteorhullás csúcsa október 21-e és 22-e körül következik be, óránként körülbelül 15-20 meteorral.

Vessünk egy pillantást az időjárás-előrejelzésre, bemutatva néhány fotózási tippet, hogyan lehet a legjobban látni ezeket a meteorokat!

A jelenlegi időjárási körülményektől és a Holdtól fog függeni, hogy mi és hogyan lesz látható.

Idén a ragyogó, majdnem telihold korlátozza a megfigyeléshez szükséges ideális feltételeket a csúcs mindkét éjjelén, mivel egész éjszaka fent marad. Ennek ellenére jó esélyei vannak az eget figyelőknek. A hőmérséklet egyre fagyosabb, ezért győződjön meg róla, hogy elegendő meleg ruhát vett fel!

Különösen, ha sötét helyről nézi őket, távol a városi fényszennyezéstől, az jelentősen növeli a meteorok számát. Megpróbálhat egy magasabban fekvő helyre is eljutni, ahol a légtömeg jellemzően tisztább és sötétebb. Az Orion csillagkép éjfél után kel fel, így az esti órákban nem lesz Orionida az égen! Ezért az ideális időszak a hajnal előtti utolsó órák lesznek.

Orionidák megfigyelése és fényképezése

Az Orionid meteorok megfigyelése nagyon egyszerű. Mivel októberben az éjszakák egyre hidegebbek, öltözzenek melegen és vigyen magával elegendő ruhát, mert egy idő után könnyen meg lehet hűlni. Fogjon egy nyugágyat, menjen ki a sötét ég alá, és nézzen az égre. Előbb vagy utóbb látni fog egy meteort.

Az évenkénti híres meteorzáporok megfigyelése nagyon szórakoztató, különösen, ha látványos meteorok vannak. Még szórakoztatóbb, ha egy meteort kamerával, vagy akár videón próbálunk elkapni. És valójában könnyebb, mint amilyennek hangzik.

Az Orionidák fotózása (vagy bármilyen más meteorzápor) valóban nagyon szórakoztató lehet, és egy kis szerencsével nagyon fényes képet is elkaphat. Összeállítottunk néhány tippet és trükköt, hogyan teheti meg helyesen és sikeresen.

Először is az a legjobb, ha olyan fényképezőgépet használ, amely hosszú expozíciós lehetőséget biztosít. Bármilyen cserélhető objektíves fényképezőgép (DSLR vagy tükör nélküli) rendelkezik hosszú expozícióval, de sok kompakt fényképezőgép és néhány telefonkamera is képes rá.

A legjobb fotó érdekében vigye magával a fényképezőgép távvezérlőjét (vagy időzítőjét), és helyezze a fényképezőgépetegy erős állványra.  Általában minél erősebb a meteorzápor, annál jobb eredményeket és nagyszerű meteor fogásokat érhet el.

Meteorfotózás – A kamera beállításai

A legjobb idő a meteorok fényképezésére a meteorzáporok idején a meteorzápor csúcsa. A legnagyobb esély a legismertebb és legaktívabb meteorzáporoknál van a sikerre, például a Kvadrantidáknál, a Perseidáknál és a Geminidánál van. De mérsékelten erős meteorzáporoknál is működik, mint például az Orionidák, … Liridák, Tauridák, Leonidák és még az Ursidáknál is.

Amikor meteorfotózás mellett döntünk, mindig kerüljük az Auto és az előre beállított módok használatát. Teljesen irányítania kell a kamerát, és be kell állítania az üzemmódot, hogy hosszú expozíciókat fotózzon. Ennek számos módja van, és a fényképezőgép márkájától függően változhat, de a legfontosabb az M mód (manuális mód) megtalálása. Sok fényképezőgép rendelkezik B -vel is – Bulb mód, amely lehetővé teszi, hogy távoli triggerrel bármilyen hosszúságú expozíciót fényképezzen.

A másik hasznos fényképezési mód a zársebesség -prioritás mód (általában a gombok beállításai a TV -n vagy az S -en). Ezzel a fényképezési móddal kiválaszthatja a fénykép expozíciós idejét, és a rekesz automatikusan beáll. Ne feledje, hogy minden cserélhető objektíves fényképezőgép rendelkezik ezekkel az üzemmódokkal, függetlenül a márkától – Canon, Nikon, Pentax, Sony vagy bármely más, a piacon kapható termék.

Győződjön meg arról, hogy kellően magas ISO érzékenységű beállítást használ a meteorok rögzítéséhez.  Ez legalább 1600 vagy még ennél is magasabb lesz 2021-ben. Az, hogy milyen messze tud jutni ISO beállításokkal, erősen függ a zaj és a szemcsés kép toleranciájától. És valóban, ezen kívül attól is, hogy milyen jó az ISO teljesítménye a fényképezőgépnek.

Várható időjárás

Az időjárás előrejelzés sajnos nem igazán támogatja az Orionidák megfigyelését az idei őszön, ugyanis csütörtök hajnalban már sok fátyolfelhő lesz felettünk, így csak a fényesebb hullócsillagok lesznek észlelhetők. Péntek hajnalban még rosszabb lesz a helyzet, hiszen egy hidegfront vastag felhőzónája lesz hazánk felett, többfelé még esni is fog, így teljesen ellehetetlenül a csillagles. A legjobb időpont a megfigyelésre várhatóan szombat hajnalban adódik, akkor ugyanis az északi országrészben nagy területen felszakadozik a felhőzet, már csak a déli megyékben lehetnek vastagabb felhők az égen.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás