Mutatjuk, mikor érkeznek a zivatarok, óráról órára

2021. június. 25 11:37

Előbb a Dunántúlon, majd az esti óráktól már több helyen számíthatunk zivatarokra, heves zivatarokra a hazánkat elérő frontrendszernek köszönhetően.

Nagy kiterjedésű frontálzóna halad keresztül Európán, mely az elmúlt napokban alaposan felforgatta a tőlünk nyugatra, északnyugatra fekvő országok időjárását. A front nyomán többfelé heves zivatarok pattantak ki, Csehországban tegnap pusztító tornádó is kialakult.

A frontrendszer péntek délután éri el hazánkat. A délután második felétől előbb a Dunántúlon számíthatunk intenzív zivatarokra, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg. Az éjszaka első felében az intenzív zivatartevékenység súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző. A Dunántúlon megjelenő zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 km/óra, de helyenként akár 100-120 km/óra, vagy azt meghaladó lökésekkel), nagyméretű jég, és felhőszakadás-szerű csapadékhullás (több 10 milliméter) kísérheti. Az éjszakai zivataroknál a fő veszélyforrást a nagyobb területre kiterjedő szélvihar jelenti (80-100, helyenként 100 km/óra feletti lökésekkel), de jégeső és felhőszakadás ezekben is előfordulhat.

Az alábbi térképek segítségével órás bontásban szemléltetjük, a legfrissebb modelleredmények alapján hol várható csapadék péntek 16 óra és szombat 10 óra között.

Az aktuális csapadéktevékenységet megtekinthetik radarképeinken. Csaknem országszerte heves zivatarokra figyelmeztetnek; érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Péntek, 16 óra

17 óra

18 óra

19 óra

20 óra

21 óra

22 óra

23 óra

Péntek, éjfél

Szombat, éjjel 1 óra

éjjel 2 óra

3 óra

4 óra

5 óra

6 óra

7 óra

8 óra

9 óra

10 óra

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.