Mutatjuk, mikor tart szünetet az eső

2023. április. 14 11:57

Mediterrán ciklonnak köszönhetjük a borongós, esős időt. A csapadékzóna napközben északkelet, kelet felé mozog.

A csütörtöki nagy esőzés után újabb kiadós csapadék érkezik pénteken – a felettünk örvénylő mediterrán ciklonnak köszönhetően immár keleten is sokfelé borongós, többször esős idővel telik a nap; a csapadék zöme ugyanakkor ma is az északnyugati megyékben valószínű. A csapadékzóna napközben északkelet, kelet felé halad, mögötte felszakadhat a felhőzet.

A napi csapadékösszeg pénteken a nyugati, északnyugati tájakon több helyen meghaladja a 30 millimétert, lokálisan a határhoz közelebbi térségekben 50 milliméter feletti csapadék is hullhat. Egy-egy zivatar a déli, délutáni órákban északkeleten, estefelé pedig a déli, délkeleti tájakon alakulhat ki.

A hétvégén sem lesz nyugodt az idő, több helyen előfordulhat zápor; emellett napközben az ország nagyobb részén labilizálódik a légkör és elsősorban az északkeleti harmadban több helyen is számítani lehet zivatarok kialakulására. A szombaton várható csapadék útvonalát szombaton tesszük közzé, a legfrissebb adatok alapján.

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük, hol várható csapadék péntek 13 óra és szombat reggel 8 óra között.

A térkép a csapadék intenzitását jelöli. A kékes árnyalatok gyenge, a zöldes közepes, míg a sárga és piros színek erős csapadékintenzitást jeleznek.

Folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Az alábbi galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

20 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.