Mutatjuk, mikor vált át az ónos eső, intenzív havazásba

2019. január. 27 13:52

Az éjszakai órákban intenzív csapadékzóna éri el hazánkat nyugat felől, amelyből jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. A délelőtti órákban markáns halmazállapot váltás várható.

Az alábbi képsorozaton mutatjuk be óráról órára, hogy az éjszaka érkező csapadékzóna várhatóan az ország mely részein okoz csapadékhullást. A kék, zöld és narancs színárnyalatok az esőt, illetve ónos esőt mutatják, míg a lilás színek a havazást. A képsorozaton nyomon követhető amint kora hajnalban az eső, illetve ónos eső a Dunántúlon esni kezd, majd reggelre átterjed a középső országrészre. A délelőtti órákban északnyugat felől hidegebb levegő érkezik hazánk térségébe, ennek köszönhetően pedig egyre nagyobb területen intenzív havazás váltja fel az esőzést. A középső megyékben akár 5-10 centiméternyi friss hó is lehullhat. A Pilisben, a Gerecsében, a Vértesben, a Börzsönyben és a Budai-hegységben ennél jóval több is lehet. A Tiszántúlon várhatóan végig eső hull, emiatt ott a hóréteg gyarapodása nem várható. A csapadék intenzitása a hétfő esti órákban fokozatosan csökken, de kisebb havazás, hószállingózás még a kedd hajnali órákig lehetséges.

Hétfő, reggel 4 óra

5 óra

6 óra

7 óra

8 óra

9 óra

10 óra

11 óra

12 óra

13 óra

14 óra

15 óra

16 óra

17 óra

18 óra

19 óra

20 óra

21 óra

22 óra

23 óra

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.