Mutatjuk, milyen lesz az ősz időjárása!

2018. augusztus. 16 10:38

A nyár folyamán Nyugat-Európa nagy részén tombolt a hőség. A kánikula várhatóan októberig mérséklődik, de térségünkben a hőmérséklet továbbra is az átlagos felett alakul.

A kontinens középső és keleti területein várhatóan egész ősszel folytatódik az átlagosnál több fokkal melegebb időjárás. Az erdőtüzek veszélye továbbra is fennáll Skandináviában.

Nyugat-Európa nagy részén és a Brit-szigetek egyes részein uralkodó forró nyár után a meleg idő tovább folytatódik ősszel is. A folyamatos meleg és száraz időjárás miatt Skandináviában az egész nyári szezonban nagy volt az erdőtűz készültség és ez valószínűleg ősszel is folytatódik.

Olaszországra és Görögországra nedvesebb idő köszönt, gyakori csapadékhullásra és helyenként árvizekre is számítani kell.


A meleg az előrejelzések szerint októberig kitart a Brit-szigeteken, Franciaországban és Németországban.
Az Egyesült Királyságban idén ősszel a hőmérséklet általában 1-3 Celsius fokkal meghaladja a sokéves átlagot. Ehhez hasonló vagy még nagyobb eltérés várható Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Németországban.

Novemberre észrevehető hőmérséklet-csökkenés várható az Egyesült Királyságban, Észak-Franciaországban és Nyugat-Németországban. Gyakrabban fog esni az eső, amelyre már nagy szükség van, ugyanis a nyáron az átlagosnál jóval kevesebb csapadék hullott.

 

Hazánkban az ősz folyamán az átlagosnál szárazabb és melegebb időre van kilátás, idén akár egy hosszabb vénasszonyok nyara is létrejöhet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mind a meleg- illetve a hidegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak fejfájást és ízületi panaszokat.
Az utak hajnalban csúszósak lehetnek a fagypont körüli hőmérséklet miatt. Továbbra is mozgalmas marad az időjárás.

A légnyomás csökken.